Given the sites constraints and exposure, the design provided internal and external spaces that can be used year-round. The entry, living areas, courtyard and rear gardens, despite topography, are connected by an uninterrupted sequence of external-spaces. While the main living level is generally open-plan, it is discretely ordered: Its walls operable: a breezeway, which together with the awning, moderate light and guide with its form deep into the living-areas.

Setting the building away from the adjoining heritage house creates a sheltered northern courtyard. To the west, the sandstone clad room seems carved from the site, giving the courtyard depth with views to the high garden.

The spatial arrangements, like the roof, overlap one another. External shading with deep eaves, retractable and fixed external blinds moderate east/west (and summer’s northern) sun. This, together with the understated use of colour, through texture and materiality, blurs the edges of its rooms.