Residential Architecture Gold – Sydney Design Awards

Winner in the Residential Architecture Gold in this year’s Sydney Design Awards for their Mosman project ‘Kanagra‘.

Interior Design Silver - Sydney Design Awards

Interior Design – Sydney Design Silver Awards 2017

Silver award in Interior Design (Hospitality) category in 2017 Sydney Design Awards for the Ashfield project ‘Urban Artisans‘.

Sliced Decorative Timber Veneers Winner !

Zanazan Architecture Studio won the Fitout Featuring Sliced Decorative Timber Veneers category competition for their Lilly’s Espresso e Cucina project.

Spun Architecture Awards 2015

SPUN, a part of the Australian Institute of Architects Practice Network has awarded Whale Beach House a coveted “Detail in Architecture” Award for 2015. The jury citation reads:

The beautifully detailed ‘Baleen’ timber work of the awning in the norther courtyard creates an artistic transition between the internal and external spaces. The play of light emanating from the curved timber work is extraordinary.

Australian Architectural Stone Awards 2013

Best Residential (Australian Stone) Project 

We congratulate our stone masons and suppliers on their recent achievement

CEDIA 2013 Audio Visual Award

We congratulate the team at JFK Audio on their success

2013 Houses Awards  – Shortlist

2013 Houses Award shortlist: New House over 200m²

Shahe Simonian Architect (Zanazan) for Whale Beach House

Mosman Design Award 2013

2013 WINNER AWARD (MacCormick Simonian Architects)

EXCELLENCE IN THE BUILT ENVIRONMENT CITATION

The design of this house grows out of the rock face. lt is one with the natural form of the site and expresses its origins clearly and elegantly as it rises up from the earth. lt provides a subtle reference to the earth, sky and the sea in its design- all essential elements in the experience of this part of Mosman. The jury was impressed with the sense of adventure, thoughtfulness and changing sense of enclosure of the design from the entry into the site through the rock mouse hole up to the house and into the house itself.

The design arranges itself to respond uniquely to its context- its orientation, views and rock formations and is inextricably linked to its site. The jury commends this approach as it delivers an outcome for the home owner, the street and the area that truly expresses its surroundings.

The internal planning of the house provides for very flexible living and maximises the opportunity for water views and sun through its sinuous form, projecting elements and considered courtyard spaces.

In addition to its thoughtful design the dwelling provides a sustainable solution and minim ises life cycle costs for the owners. Materials hewn from the site are reused and expressed within the building form and the disturbance to the site has been minimised. Overall the jury felt that this design achieved excellence in the Built Environment for Mosman and congratulate the architect on a unique and exciting building.

Mosman Design Award 2011

2011 WINNER (MacCormick Simonian Architects)

CONTRIBUTION TO THE BUILT ENVIRONMENT

This project for a 2-level duplex sets a new benchmark for contemporary and sustainable infill housing. The development sits comfortably into the scale of the neighbourhood. lt does not read as a multi-unit development rather a compact contemporary house. lt carefully responds to the market demand to downsize from a larger house to a comfortable and spacious apartment while combining the best attributes of a house and all the benefits of an apartment.

Both dwellings have a distinct and separate address and privacy from adjoining properties yet each room enjoys ample natural light, views and connection to the carefully considered courtyards and garden spaces that are threaded through each apartment. The courtyards and skylights capture sunlight as well as breezes enhancing cross ventilation and minimising the need for air -conditioning. The well proportioned rooms and high quality joinery further makes these apartments feel like homes while the apartment benefits include low maintenance materials and finishes, security undercover parking and lift access.

This development is to be commended for its high quality design, contextual fit and environmentally and socially sustainable approach to infill housing.