Our client’s initial brief was to design a contemporary (but not modern) home, that sat comfortably within the context and character of other homes in the area in order to make the process through Council ‘easy’. They wanted a home that captured the light and sunshine throughout the seasons and maximised the harbour views to the east, which was also energy and water efficient. The owner also sought to increase the usable outdoor spaces around the house by creating new terraces, decks and soft landscaped areas in lieu of the existing inaccessible lower gardens.

This plan was thwarted a little after concerns about views was raised by neighbours and Council requested we “shape the roof”. We took this as an invitation to revisit the whole scheme, working with our clients to revise the brief to give greater consideration to the view lines of neighbours across the road (to the west), by increasing setback to the northern boundary and by lowering the overall height of the home. Eliminating the basement garage then considerably reduced the overall height of the proposal and improved the landscape curtilage.

Drawing inspiration from the Futurist architects on ‘breaking with tradition’ for a more agile and dynamic form the results have thrilled our clients.
It’s not often we are able to thank Council for a refusal…

The entry, living areas and courtyard spaces, despite the topography and the sites constraints have been crafted in such a way as to ensure they can be used year-round. While the main living level is generally open-plan, it is discretely ordered: Its walls, an operable ‘breezeway’ that moderate light and guide with its form deep into the living-areas.

The spatial arrangements, like the balconies, overlap one another. External shading with deep eaves,
retractable and fixed external blinds moderate east/west (and summer’s northern) sun. This,together with the understated use of colour, through texture and materiality, blurs the edges of the rooms.